Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 373

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 395

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 413

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 417

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 444

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 456

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/g5plus-framework/options/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 475

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/aripdhx/public_html/wp-content/themes/arip/includes/theme-setup.php on line 74
CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ „CULTURA ȘI PRESA ÎN SPAȚIUL EUROPEAN” – Asociaţia Română de Istorie a Presei

Enter your keyword

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ „CULTURA ȘI PRESA ÎN SPAȚIUL EUROPEAN”

UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAȚI

ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE ISTORIE A PRESEI

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „V.A. URECHIA” GALAȚI

organizează

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ

CULTURA ȘI PRESA ÎN SPAȚIUL EUROPEAN

Galați,

26-27 mai 2017

 Ediţia a IX-a, cu tema

Gazetari și scriitori în tranșeele

Marelui Război

Manifestarea extinde şi îmbogăţeşte aria tematică a conferinţelor organizate de către Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, începând din 2008 (Tradiţie şi modernitate în presa europeană, Mass media: identitate naţională vs. globalizare, Mass media: comunicare şi cultură, Mass media contemporane şi impactul globalizator al Internetului, De la manipulare la intoxicare în mass media, Istoria și reprezentarea ei în media, Presa minorităților etnice din România), propunându-şi să analizeze, în acest an, dramele Primului Război Mondial (1914-1918), reflectate în articole de presă și opera literară a gazetarilor și scriitorilor aflați în tranșee, pentru a-și servi patria.

Primul Război Mondial a reprezentat un eveniment ce a schimbat fundamental istoria umanității, pe multiple planuri. În primul rând, a fost conflictul care a angrenat majoritatea țărilor lumii, marcând sfârșitul politicilor de putere și al conflictelor regionale.

În al doilea rând, Marele Război a rămas înscris în cărțile de istorie prin ororile petrecute atât pe câmpul de luptă, cât și în zona nebeligeranților. Conceptul de „război total” a dus la ștergerea oricăror bariere între aspectele militare și cele civile. Numărul imens de morți (din cauza luptelor, bolilor ori a foametei și frigului), răniți, mutilați, este terifiant.

În al treilea rând, războiul mondial a schimbat radical raporturile de putere antebelice; SUA au devenit, oficial, liderul economic (și militar) al lumii, chiar dacă, politic, Washingtonul a ales izolaționismul. Se prăbușeau patru imperii și biruia ideea statelor naționale, în dauna construcțiilor multietnice. Harta Europei se reconfigura. Dar și harta lumii suferea schimbări.

În al patrulea rând, rezolvarea parțială a problemelor politico-teritoriale, prin sistemul Versailles, nemulțumirile apărute atât în rândul învinșilor, cât și în rândul învingătorilor, au creat cadrul propice spiritului revanșard, care va conduce, la numai peste două decenii, la un conflict militar de dimensiuni și mai mari.

Nenumăratele drame ale războiului, ororile și tragediile sale, au fost surprinse, deopotrivă, de gazetarii și scriitorii ce și-au făcut datoria, în tranșee, față de patrie, indiferent care era aceasta.

Scopul acestei manifestări este acela de a scoate în evidență modul în care mânuitorii condeiului s-au aliniat la politica oficială a statului în care trăiau, impactul pe care l-au avut articolele și operele acestora asupra moralului opiniei publice, care au fost temele de interes tratate și în ce măsură au perpetuat amintirile legate de acest conflict, în ochii celor care le-au descoperit mai târziu.

Considerăm demersul nostru deosebit de util, deoarece reface, prin materialele participanților la conferință, imaginea unei lumi pe cale de dispariție, cu dramele și tragediile acesteia. De asemenea, această abordare este binevenită și din perspectiva momentului în care ne aflăm: peste un an se împlinește un secol de la încheierea Marelui Război.

Manifestarea se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, masteranzilor și doctoranzilor, cercetătorilor științifici, bibliotecarilor, arhiviștilor, studenților, jurnaliștilor, tuturor celor interesați de această temă.

O selecţie a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum, tipărit la o editură de prestigiu recunoscut în domeniul științelor sociale (A2 – CNATDCU). Volumul ediției a VIII-a a Conferinței Internaționale Cultura și presa în spațiul european, care a avut loc la Galați, în mai 2016, a apărut cu titlul Mediamorfoze II – Presa minorităților etnice din România, la Editura Tritonic, din București.

Domenii de interes:

  • PORTRETE DE GAZETARI ȘI SCRIITORI AFLAȚI ÎN TRANȘEELE MARELUI RĂZBOI
  • PUBLICAȚII CARE AU REFLECTAT EVENIMENTELE DIN PERIOADA 1914-1918, PRIN INTERMEDIUL CORESPONDENȚILOR DE RĂZBOI
  • GRUPAJE DE ARTICOLE ȘI OPERE LITERARE CARE SURPRIND DRAMELE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

INFORMAŢII PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA CONFERINȚEI:

– Conferinţa va avea loc în perioada 26-27 mai 2017.

– Data limită pentru trimiterea propunerilor de comunicări (titlul, rezumatul de maximum 200 de cuvinte): 15 aprilie 2017.

– Data limită pentru trimiterea comunicărilor in extenso (prin email), a taloanelor de înscriere, conform modelului din anexă şi a fotocopiei chitanţei de plată a taxei: 15 mai 2017.

– Taxă de participare – 150 lei – pentru varianta participare + publicare (include mapa participantului, pauze de cafea, masa de prânz, cina festivă, excursie de documentare, volumul tipărit şi taxa de expediere a volumului).

– Taxă de publicare şi de expediere a volumului în ţară – 130 lei, pentru participanţii care trimit doar lucrările, spre publicare.

– Plata se va efectua prin mandat poştal pe adresa: Hilohe Ramona, Str. Lebedei, nr. 21, Bl. A22, sc. I, ap. 19, Galaţi, jud. Galaţi, cod poştal 800466, România.

Pentru participanţii din străinătate, plata se va efectua la aceeaşi adresă, prin intermediul serviciului Western Union.

– Lucrările vor fi redactate în limba română.

TALON DE ÎNSCRIERE:

Nume Prenume………………………………………………………………………………………………………………

Titlu universitar/ Instituţie/Afiliere ……………………………………………………………………………………

Adresă personală……………………………………………………………………………………………………………

Telefon            …………………………………………………………………………………………………………………………

E-mail…………………………………………………………………………………………………………………………..

Titlul comunicării……………………………………………………………………………………………………………

Domeniul………………………………………………………………………………………………………………………

Rezumat…………………………………………………………………………………………………………………………

Pentru informaţii şi corespondenţă: culturasipresa2017@gmail.com.

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.